fredag 29 april 2011

Påsklov del 1 - Salamanca, Cádiz och Sevilla

Påsklovet har jag tillbringat i inte mindre än fem olika städer så jag delar upp det och tar lite i taget.

Oscar kom i alla fall hit sent på torsdagen innan lovet. Vi började med att gå och äta på den italienska restaurangen som vi har besökt ett flertal gånger. Det gick lätt att promenera dit eftersom Oscars bagage inte kommit med till Spanien utan blivit fast på vägen. Dagen efter turistade vi i Salamanca. Bl.a. fick jag besöka katedralens torn för tredje, men troligtvis sista, gången. Vi hade superfint väder (till skillnad från resten av resan...). Vi bara tog det lugnt här, promenerade, åt tapas etc. Men på lördagkvällen vid 12 tog vi bussen till Cádiz.

Vi kom fram till Cádiz vid halv 9 på morgonen efter en hemsk bussnatt. Vi fick inte checka in på hotellet förrän kl 12 så vi promenerade omkring och hittade efter ett tag ett ställe att äta frukost på. Efter att vi fick checka in på hotellet blev det lite välbehövlig siesta och därefter stranden! Så härligt att bara ligga och sola på stranden hela eftermiddagen. Vattnet var så kallt så det gjorde ont att gå i, men det hindrade inte Oscar från att bada.
Tyvärr hade vi otur med resten av dagarna i Cádiz, det var molningt och lite regnigt då och då. Vi såg i alla fall många av processionerna som Semana Santa är känt för (de firar ju inte påsken här, utan själva veckan). Den dagen vi skulle åka därifrån visade sig solen igen, lite irriterande!

Vi tog tåget till Sevilla mitt på dagen och möttes av ganska vackert väder. Vi passade på att ta en promenad i kvarteren runt katedralen och fick även här se ett flertal processioner. Resten av tiden hade vi inte lika mycket tur. Det ösregnade nämligen resten av tiden och det resulterade även i att de flesta processioner blev inställda. Det fanns alltså inte så mycket att göra och vi tillbringade mycket av tiden med att sitta och fika. Ganska trist. Sevilla verkar annars vara en mysig stad.

Salamanca - gick självklart till favorittapasstället

Passade på att turista lite också. Eftersom ni redan har sett bilder på typ allt turistigt i Salamanca så bjuder jag på denna från det gamla universitetsområdet.

Cádiz. Många mysiga gator i gamla delen.

Blev ett dopp i havet för Oscars del men jag stod över, alldeles för kallt! Detta är förresten samma strand som i Bond-filmen Die another day, där Halle Berry kommer upp ur vattnet.

Gillar Panoramafunktionen på min nya kamera. Bilden är tagen från utkikstornet Torre Tavira. (Klicka på bilden så syns det bättre).

Typiskt Semana Santa. Processioner sysslar de med hela dagarna. Här när en "paso" bärs ut ur katedralen. Varje procession varar i många timmar.

Ännu en procession. Alltså inte Ku Klux Klan. Katolikerna har sett ut såhär bra mycket längre.

Sista dagen i Cádiz var det soligt igen så vi passade på att ta en promenad längs stränderna innan vi åkte vidare till Sevilla.

Sevilla.

Många fina innergårdar finns det.

Plaza de España i Sevilla. Varje lite större stad finns representerad. Här står jag vid Salamancas del.

En "paso" bärs ut ur katedralen i Sevilla. De väger hur mycket som helst och bärs av mellan 25-40 pers om jag inte minns fel.

Sevilla - Katedralen och La Giralda (tornet).

onsdag 13 april 2011

Dags för påsklov

Nu på fredag börjar påsklovet här. Ska bli skönt med lite ledigt! De flesta har redan givit sig av eftersom flygen var billigare några dagar innan lovet börjar. Jag får dock besök av Oscar imorgon som kommer hit och tillbringar lovet med mig. Vi blir kvar i Salamanca några dagar och därefter åker vi ner till Cádiz, sen Sevilla och sen Granada. En kväll i Madrid hinner vi med också innan han flyger hem till Sverige igen. Är tillbaka i Salamanca den 26e april och då är det tre uppsatser som ska skrivas. Skönt att vila upp sig lite innan!

Bild tagen i Cádiz i somras.

tisdag 12 april 2011

Lite uppdatering

Nu när sommaren har kommit hit är det som att vara på en helt annan plats. Folk hänger nere vid floden hela dagarna, uteserveringarna är fullproppade och man kan gå hemifrån utan att tänka på att ta med sig en jacka. Extra bra när man går ut eftersom inga ställen har garderober. Äntligen visar sig Spanien från sin bästa sida!

Ben & Jerry's delade ut gratis glass en dag. Mycket uppskattat! Man fick gå hur många gånger man ville och hämta mer :) Det här konceptet "gratis glass-dagen" känner jag är något vi saknar i Sverige.

Vi har flyttat förfesterna utomhus. Inga klagande grannar eller påhälsningar av polisen.

En dag hyrde vi båt och rodde runt på floden. Vid träden är det ett litet vattenfall, aningen större än det i Fyrisån = kändes sådär med säkerheten, då några killar dessutom kom tillbaka med sin båt för att den tog in vatten. Men vi hade en trevlig roddtur i alla fall!

Himla varmt och skönt.

En annan glad nyhet är att jag redan har klarat en kurs denna terminen. Jag blev oerhört förvånad med glad över detta besked då jag för några veckor sedan hade hört av mig till läraren och sagt att jag inte tänkte göra arbetena för kursen. Arbetet som behövde göras var att läsa en bok på medeltida spanska, läsa c:a 5-7 böcker om denna först nämnda bok, skriva en uppsats på 10 sidor om detta och sedan redovisa detta för klassen i 30 minuter. Ni hör ju själva. Istället för lektioner har vi läst en bok (se några inlägg nedan) och sedan träffats tre gånger för att prata om boken. På den sista av dessa träffar meddelar läraren att han tänkt om angående det individuella arbetet och att alla (vi är bara 8 st i klassen) fått godkänt, dvs 5 av 10 i betyg, och att bara om man vill ha högre betyg måste man göra uppsatsen och redovisningen. Jag har med andra ord klarat en kurs genom att läsa en bok och gå på tre lektioner. Känns bra!

onsdag 6 april 2011

Sommar

Äntligen har sommaren kommit hit. Igår när jag gick hem från skolan visade termometern 27 grader. Bara att tacka och ta emot :) Måste se till att shoppa lite sommarkläder, har inte allt för mycket av den varan här.