måndag 30 maj 2011

Alla dessa tentor

Här händer det inte särskilt mycket. Vi är mitt uppe i den andra tentaveckan och börjar se slutet på det hela = stor tentafest på fredag! Utöver att ha varit instängd i lägenheten pluggandes har jag dessutom åkt på en riktig förkylning så livet leker inte för tillfället precis. Eftersom jag m.a.o. inte har nåt roligt alls att skriva om så tänkte jag ta tillfället i akt att dela med mig av hur tentorna går till här.

Det gäller att vara på alla lektioner, eller känna någon som är på alla lektioner, för anteckningarna är det enda som räknas på tentan. Det gäller alltså att lära sig vartenda ord man skrivit utantill. Har man inte skrivit nåt är risken stor att man inte klarar tentan. Till min tenta i sociolingvistik på fredag har jag t.ex. fått kopiera en snäll spanjors anteckningar, mina duger nämligen med all sannolikhet inte då läraren pratade fort och hoppade fram och tillbaka mellan saker och ting, vilket resulterade i väldigt röriga anteckningar för mig.

Väl på tentan ska man vara glad om man får ett papper med frågor. På flera av mina tentor har läraren i början läst upp tentafrågorna och så får man skriva ner dem själv. Nästan alltid är det dessutom så att man får fler frågor än vad som behöver besvaras, man kan alltså välja bort den frågan man kan minst om. Mycket bra system, det borde vi ha på juristprogrammet också! Man vet aldrig hur lång tentan är innan man kommer dit. Den kan vara allt mellan 45 min och 5 timmar, men har man tur så meddelar läraren i början hur lång tid man har på sig. Tentorna känns i allmänhet som ett prov på gymnasiet och har man pluggat in sina anteckningar ordentligt klarar man dem. I vissa kurser är tentan hela betyget på kursen, medan man i andra kan ha sån tur att även närvaro kan vara hela 30% av betyget, och så svårt är det ju inte att närvara på lektioner några timmar i veckan. Har man otur åker man på uppsatser som är en stor del av betyget, medan de i andra fall bara behöver lämnas in för att man ska få göra tentan, men i själva verket bara är värda 10%.

Avslutningsvis kan sägas att alla tentor verkar gå att flytta runt hur som helst. I min språkhistoriakurs (som jag förövrigt klarade! 8 av 10 i betyg, mycket nöjd) hade vi 4-5 olika tillfällen att göra tentan, medan de flesta erbjuder ett annat tillfälle utöver omtentan om det skulle vara så att man inte kan ordinarie. Det är dessutom ingen som kollar att det verkligen är rätt person som skriver tentan.

Nu håller jag i alla fall tummarna för att jag klarar tillräckligt många poäng för CSN och att jag slipper åka tillbaka hit för omtentor senare i juni! Av de två tentor jag har kvar behöver jag bara klara en, så det känns ju lovande :)

Uppdatering: En kompis till mig gjorde en omtenta idag. När hon kommer till lärarens kontor (hon hade självklart fått flytta tentatillfället från det ordinarie eftersom ordinarie omtenta låg efter hennes hemresedatum, och skulle då få skriva tentan på hans kontor. Han kom givetvis sent...) undrar han vilken tenta det var hon skulle skriva eftersom han inte kommer ihåg. När hon svarar tar han fram exakt samma tenta som hon skrev förra terminen och hon får sedan sitta på hans kontor och skriva den medan han pratar i högt telefon och och lyssnar på musik på datorn...

lördag 7 maj 2011

Första tentan på ingång

Nu har tentaplugget dragit igång här. Lite tidigt egentligen, men i en av mina kurser har lärarna valt att lägga en tenta utanför den riktiga tentaperioden i maj-juni, så redan på tisdag har jag min första tenta. Sedan ligger resten av mina tentor mellan den 24 maj-3 juni. Belöning för första tentan, och uppladdning inför resten, blir i alla fall att jag får komma hem till Sverige på besök på torsdag :)

tisdag 3 maj 2011

Lunes de aguas

Igår fick jag uppleva Salamancas svar på Valborg. Det var dags för "Lunes de aguas" som firas varje år. Ursprunget till festligheten uppstod någon gång på typ 1500-talet då det bestämdes att stadens prostituerade inte fick vara i staden under fastan och påsken, utan fick tillbringa denna tid på andra sidan floden så att inte männen skulle lockas att synda. Efter påsk fick de komma tillbaka och stadens invånare gick då ner till floden för att välkomna dem. Spanien alltså, ibland förstår jag inte riktigt.

Det var i alla fall folk överallt och påminde mycket om Valborg, förutom att folk började festa först tidig eftermiddag. Dessutom åt de en av alla sina äckliga maträtter typiska för regionen, hornazo, för det är tydligen tradition. Jag och mina vänner hade dock med oss lite mer aptitlig picnic-mat.

Rolig dag, men måste säga att Valborg håller högre klass!

Jag och tjejerna.

Mycket folk.

Romerska bron i bakgrunden.

söndag 1 maj 2011

Påsklov del 2 - Granada och Madrid

Efter Sevilla var det alltså dags att ta oss vidare till Granada. Jag hade höga förväntningar på denna stad eftersom alla jag känner som varit där gillar Granada så mycket. Tyvärr råkade vi även här ut för dåligt väder större delen av tiden, även om förmiddagarna var soliga. Första dagen tog vi bara en promenad i stan och åt middag, inte så mycket mer. Andra dagen blev det lite sightseeing och vi tittade runt i Albayzín, de gamla arabiska kvarteren. På kvällen såg vi en Flamenco-föreställning och fick en kort guidad tur i Albayzín. Föreställningen var helt okej, men flamenco är inte riktigt min grej.

Dagen efter hade vi biljetter till Alhambra. Ett gammalt arabpalats uppe på ett berg bredvid Granada, från tiden då araberna ockuperade Spanien. Det är väldigt välbevarat och var otroligt roligt att se. Vi hade biljetter till kl 9.00 på morgonen för att gå in i en del av området, men var där redan kl 8 eftersom området är enormt och det tar c:a 15 minuter att gå till den delen som man har en speciell tid att gå in på, Palacios Nazaríes. Vi var hemskt glada att vi köpt och hämtat ut våra biljetter innan för när vi kom ringlade kön sig lång. Vi var i alla fall inne på området i hela 5 timmar! Helt galet. Men vi hann i alla fall se allt utan att stressa. Vi hade himla tur med vädret också, för precis när vi lämnade Alhambra så började de första regndropparna falla, och väl tillbaka nere i stan så ösregnade det.

På annandag påsk åkte vi vidare till Madrid där vi skulle tillbringa den sista natten, för Oscar hade sitt flyg därifrån på tisdagen. Vi hann med en lång promenad genom bl.a. Parque del Retiro och åt sedan lyxmiddag på samma japanska restaurang som jag var på med mamma och pappa senast. Mycket gott! Hotellet i Madrid var även ett av de bättre så resan och sista morgonen njöt jag länge och väl av hotellfrukosten. Vi hann med en kort promenad ner till Palacio Real och sedan var det dags att åka till flygplatsen och vinka av Oscar. Allt som allt, mycket bra påsklov!

Massor av bilder:

Framme i Granada.

Alhambra sett från Albayzín på kvällen.

Alhambra - turisten är redo med tyngsta kameran någonsin!

Alhambra.

Alhambra.

Panoramabild över Granada.

Alhambra.

På vägen till Generalife (lång promenad) passade jag på att ta bild på alla fina blommor. Finns ett antal till bilder som denna på olika rosor, så fina :)

Generalife, sommarstället.

Paus i Generalife.

Alhambra.

Äldsta delen av Alhambra. Det man ser är gamla bostäder där militärer bodde.

Utsikt.

Madrid - Palacio Real.

Sushimiddagen sista kvällen, så efterlängtad och god!