söndag 27 mars 2011

Ovanlig helg

Såhär har min helg sett ut hittills. Det hör verkligen till ovanligheterna i Salamanca, men ibland måste man plugga även här och tyvärr är detta en sådan helg. Att boken handlar om spansk medeltida historia, illustrerad med kartor på varenda sida, gör inte saken roligare direkt...

Något som piggar upp lite är i alla fall att jag har bokat en helg hemma i Stockholm i maj (12:e-17:e). Ska bli skönt att komma hem en sväng, och dessutom så kommer jag kunna ta med massa saker att lämna hemma så jag slipper släpa på så mycket i juni när jag flyttar hem på riktigt.

Skandinavisk utgång

I tisdags var det dags igen för skandinaviskt tema på Irish Rover. Jag fick en "fin" t-shirt av Johanna när familjen var på besök så hade inga problem att bestämma outfit för kvällen! Vi började med middag hemma hos några kompisar och begav oss sedan ut. För första gången den här terminen gick vi vidare efter Irish och hamnade på Kandhavia, därefter hemgång någon gång senare än jag någonsin varit ute en tisdag. Kvällen var rolig i vilket fall! Dagen efter var inte lika rolig.

Lite klena dekorationer kan man tycka

Lovisa och jag

Las Fallas

Som vanligt lite sen uppdatering..

Valencia var i alla fall toppen! Precis lika bra som jag mindes det. (Jag var ju där för 5 år sedan och pluggade spanska). Jag hade väldigt gärna åkt till Valencia på Erasmus, men nu gick ju inte det. Antagligen hade det väl inte blivit lika mycket spanska pratat som det blir här i Salamanca heller. Och så får jag ju även uppleva en del av Spanien jag nog aldrig hade sett annars. Nog om det.

Las Fallas är något som firas i mars varje år. De bygger enorma figurer som de placerar ut över hela stan. Det tar ett år att bygga dem, så nästa års figurer är alltså redan påbörjade. En vinnare utses bland dessa och årets vinnare var verkligen välgjord! Alla figurer bränns sista dagen av firandet, man börjar med de små och går sedan vidare till de stora. Vinnaren bränns näst sist och den allra största på Plaza del Ayuntamiento sist, kl 1 på natten. Utöver detta är det en mängd fyrverkerier, alla dagar i veckan. Detta gör att om man alls har tänkt sig att sova under sin vistelse i Valencia under Las Fallas får man tänka om. Det är inte bara fyrverkerier varje natt utan alla, men mest barnen, roar sig med att smälla smällare och skjuta raketer dagarna i ända. Vid speciella tidpunkter smäller de av hundratals smällare på samma gång och det sprids tjock vit rök längs gatorna. De gillar oljud helt enkelt. Allt är i vilket fall väldigt spektakulärt och det var roligt att äntligen få uppleva det.

Den största figuren. Molnigt och halvregnigt första dagen så vi passade på att gå runt och kolla i centrum.

Den som vi sedan såg brinna på nära håll

En av de små


Andra dagen var det varmt och soligt så vi promenerade i flera timmar, bl.a. förbi "La ciudad de las artes y las ciencias" (Olika museer)

Hemisférico och Museo de las sciencias i bakgrunden

Hav! Som jag har längtat efter att få se vatten!

Fast jag har längtat ännu mer efter värme :)

Lite strandhäng med picnic. Tyvärr blåste det lite och vi fick i oss en hel del sand med maten...

De hade parader hela dagen. Och då överdriver jag inte, från tidig eftermiddag till sen kväll var det en non-stop parad utanför vårt fönster. De hade även musik och det var ett fruktansvärt oljud. Vi funderade länge på om de gick runt runt eller om det var nya personer som kom hela tiden. Man tröttnar iaf efter ett tag på detta.

Vi hamnade i trafikstockning på väg till bargatan. Sjukt mycket folk på gatorna hela tiden! Förstår nu vad de menade när de sa till mig när jag kom till Valencia förra gången att det kändes helt tomt på gatorna efter att Fallas var slut. Men hellre tomt än detta!

Vid en sådan där smällartillställning. Vi var säkert 150m från platsen där det smällde, men man ser hur röken når oss ändå. Tyvärr filmade jag resten av detta och har råkat radera filmen, men mot slutet såg man inte ens träden längst bort.

Den vinnande skulpturen. Mycket fin!

Vid resterna av djungelskulpturen

Fyerverkeri innan den största skulpturen bränns. Det var fler än vi som ville se detta och vi kom inte närmare än såhär. Kan tillägga att det tog ca 20 min att ta sig härifrån sen. Som sagt, mycket folk på gatorna..

Vi råkade gå förbi en som de ännu inte bränt och stannade för att titta på det med

Allt som allt en fantastisk långweekend! Var skönt att komma bort från Salamanca ett tag och bara ha semester. Speciellt som vädret här är grått och trist mest hela tiden. Har dock sett att yr.no lovar oss 20 grader och sol nästa helg. Får se om den prognosen håller i sig!

tisdag 15 mars 2011

Valencia imorgon!

Det har inte varit så mycket uppdatering på sistone, men så har det inte hänt något speciellt heller. Livet lunkar på som vanligt. Den här vecka blir lite roligare dock för imorgon åker vi till Valencia för att uppleva las Fallas (stort firande där de bl.a. bygger enorma figurer som de sedan bränner upp). Det ska bli så himla roligt, och dessutom lovar väderleksrapporten 20 grader och sol. Fantastiskt!

söndag 6 mars 2011

Jag vill ha vår igen

Som sagt är det sjukt kallt här nu igen, knappt ens 10 grader och molnigt. Kortet nedan är taget förra lördagen, drygt en vecka sedan alltså, men känns som om det lika gärna kunde vara förra sommaren...


Familjen på besök och weekend i Madrid

Tyvärr la min dator av för ungefär en och en halv vecka sedan, därav den dåliga uppdateringen. När den väl fungerade igen skulle jag iväg över helgen, och det är alltså först nu jag kan uppdatera.

Förra söndagen kom i alla fall min familj på besök. Eftersom de bokat olika flyg så kom Johanna hit först och vi gick ut och åt middag innan vi senare mötte upp mamma och pappa och då blev det lite tapas för dem. Tyvärr lyckades de pricka in en riktigt kall vecka, men första dagen kunde vi ändå sitta ute på Plaza Mayor och fika lite. De andra dagarna var det för kallt.... Vi passade i alla fall på att göra lite turistsaker som att gå upp i katedraltornet m.m. Andra dagen var vi mest på stan och gjorde inget viktigt alls. På kvällen tog jag med Johanna till Erasmus-stället Irish Rover och jag tror det var uppskattat. Sjukt mycket folk dock! Tredje dagen hade pappa kommit på idén att vi skulle hyra bil och åka till Rio Duero. Sagt och gjort och vi tog oss upp tidigt (jobbigt efter utekvällen...) och begav oss iväg. Det var riktigt vackert och är glad att det blev av att åka dit för mig, hade inte haft någon direkt tanke på det innan.

Halvvägs upp i Katedralen

Rio Duero

Sånt här kan man råka ut för på den spanska landsbygden...


På torsdagen åkte Johanna hem (vi vet inte riktigt varför hon hade bokat sin biljett hem då, men så var det i alla fall) och vi andra åkte till Madrid för att tillbringa helgen där. Det kändes som vinter på nytt när vi kom dit, så sjukt kallt! Vi var lite turistiga och såg Prado-muséet och Kungliga palatset. Vi åt på mysiga tapasrestauranger och på kvällarna blev det roligt nog kinesiskt, thailändskt och avslutningsvis japanskt (kanske bästa restaurangen jag någonsin varit på, så sjukt gott!!). Sista kvällen fick vi se en karnaval-parad, kallt att stå och vänta men roligt att se!

Idag åkte mamma och pappa hem tidigt och jag passade då på att ta en sväng förbi IKEA innan det var dags att bege sig till Salamanca igen. Det blev lite småsaker och massa god mat i matbutiken. Killen i kassan frågade om jag var svensk... Haha.

Allt som allt en mycket trevlig vecka och jag måste säga att Madrid var över förväntan! Finns mycket kvar att se där så kommer förhoppningsvis åka tillbaka nån gång :)

Madrids Plaza Mayor. Mysigt, men Salamancas är mycket vackrare!

Palacio Real

En av alla som "uppträder" för pengar på Plaza Mayor. Försökte filma den men tyvärr la mitt kamerabatteri av.