onsdag 23 februari 2011

Överraskningsbesök

Jag fick igår reda på att det inte bara är mamma och pappa som kommer på söndag utan att även Johanna hakar på, kul! Nästa vecka kommer med andra ord inte att bli så mycket plugg. Måste ju gå på lektionerna, men i övrigt inget skrivande på uppsatser eller läsande. Måste se till att få lite gjort innan. Det är inte helt lätt att vänja sig vid att plugga igen...

Det har inte hänt så mycket sen sist då jag har varit sjuk i typ en och en halv vecka.. Igår var jag dock och åt tapas med en svensk tjej jag träffat här, skönt att bara sitta och prata lite svenska, det händer ju inte alltför ofta! Nu är jag dock frisk igen så i helgen blir det utgång, det ser jag fram emot!

Och just det, har ändrat lite i schemat igen (bytte ut engelsk litteratur mot spansk språkhistoria) så jag har lediga onsdagar nu. Skönt med lite minihelg mitt i veckan!

torsdag 17 februari 2011

Besök och resor

Förra terminen fick jag ju som bekant inga besök, buhu.. Men nu blir det ändring! I slutet av månaden kommer mamma och pappa och på påsklovet kommer Oscar. Och det är inte bara besök det blir utan även lite resande. Hittills är en långweekend i Madrid med mamma och pappa inplanerad. När Oscar kommer ska vi åka till Andalusien och resa runt där lite och i mars ska jag, Lydia och Rachel bege oss till Valencia för att uppleva Las Fallas. Det var ju i Valencia allt började i.o.m. att det var där jag först lärde mig spanska (6 år i svensk skola räknas knappast, MVG rakt igenom och när jag kom till Valencia kunde jag knappt ens säga en hel mening, typ) och när jag kom dit den 19 mars missade jag alltså allt utom sista kvällen av Fallas, som ändå inte var något kul eftersom jag inte kände nån. Då tänkte jag i alla fall att jag någon gång skulle åka tillbaka, och nu 5 år senare blir det alltså av! (När jag bodde i Valencia bodde jag förresten på Calle Salamanca, lite roligt sådär).

Bild från Valencia 2006

Min vårtermin...

Kan börja med att berätta att jag har klarat alla kurser som jag hade förra terminen! Helt okej betyg också, så jag är nöjd! Det betyder även att jag kan misslyckas med hela två kurser denna termin och det känns otroligt skönt att ha den säkerheten då svårighetsgraden och tråkighetsgraden har höjts rejält.


Dessa är kurserna jag läser denna termin:

Historia de los reinos y sociedades hispánicas medievales: Ja, vad ska man säga. Typ spansk medeltida historia. Vi har inga lektioner och ska istället läsa en bok som vi träffas och pratar om 3 ggr innan påsklovet. Detta är istället för tenta. Det är enbart pga detta jag läser denna kurs... Efter påsklovet ska vi i klassen (vi är bara 7 st) hålla varsin presentation på 30 min (!!!) och lämna in en uppsats. Läraren verkar i alla fall mycket snäll. Jag håller fast vid kursen eftersom jag slipper tenta (bara 4 i maj m.a.o.) och lektionstimmar som tar upp mig tid, haha...

Sociolingüística: Sociolingvistik? Kan inte översätta det bra. Handlar i alla fall om språk och sånt och verkar halvintressant hittills. Vi ska skriva en uppsats, mer vet jag inte.

Geografía de América Latina: Handlar om Latinamerika. Verkar mycket krångligt, men det är typ bara Erasmus i klassen så det kanske går bra ändå. Har även min första svenska klasskompis i denna klass! Vi måste skriva en uppsats, men oklart vad den ska handla om än så länge.

Literatura extranjera moderna: Inglés: Engelsk litteratur. Vi får läsa texterna på engelska men lektionerna hålls på spanska. Verkar helt okej.

Estudios culturales de EEUU: USA-studier. Verkar vara lättaste kursen hittills. Idag fick vi se lite ur filmen Working Girl, därefter lyssnade vi på två Bruce Springsteen-låtar, varav en var en video från en liveinspelning med spanska undertexter, och såg två klipp ur Rocky. Ganska lättsamt sådär. Denna kurs är jag nog mest nöjd med. Tyvärr måste vi hålla en presentation på 5 min, men det gör inte så mycket.

Schemat jag har lyckats pussla ihop är i alla fall bättre än förra terminen. Nästan inga håltimmar och korta skoldagar. Jag har lyckats skaffa mig sovmorgon varje dag utom torsdag och har bara kvällslektion en dag. Förra terminens kurser kändes dock betydligt bättre än dessa...

lördag 5 februari 2011

Det börjar bli vår!

Nu de senaste dagarna har det varit en helt annan stämning här, det har nämligen varit såpass varmt att man kan sitta utan jacka på torget och äta glass, och jag anser därmed att våren har kommit till Salamanca! Idag satt vi i säkert två timmar på torget och bara njöt av värmen. Sedan tog vi en promenad och upptäckte bl.a. en ny park vi inte hittat innan. Bilden ovan är tagen precis när vi kom till Plaza Mayor, när vi gick därifrån var det nästan lite valborgsstämning och man fick kryssa fram bland alla som satt på marken.

Faculdad de Filología som vi passerade på hemvägen. Här kommer jag läsa åtminstone en kurs nu under våren. Lite pampigare fasad än min vanliga fakultet här i Salamanca.

tisdag 1 februari 2011

Ny termin

Nu är äntligen den tråkigaste tiden här slut! Jag har gjort alla mina fem tentor och väntar nu på resultat. Vet redan att jag klarat tre av dem och t.o.m. fått högsta betyg i en av mina kurser vilket känns som ett skämt. Det här betyder i alla fall att om jag är lika duktig på kursval den här terminen så kommer jag inte ha nåt plugg att göra fram tills tentaperioden börjar igen i maj. Tyvärr verkar det svårt att undvika uppsatser m.m. denna termin så vi får se hur det går. Nya terminen började i alla fall igår och jag har redan hunnit ändra nästan alla kurser jag valde i höstas... Det är dock väldigt svårt att hitta den ultimata kombinationen av lite plugg och bra lektionstider. Som det ser ut nu är jag ledig fredagar i alla fall :)

Sen senast jag skrev har jag bl.a. hunnit vara med på en väl organiserad skattjakt (där jag och Lydia kom sist eftersom vi krånglade till det lite väl mycket med första ledtråden), ätit ännu en gång på den fantastiska italienska restaurangen, shoppat i mängder (äntligen nya kläder i affärerna!), gått ut och träffat alla man inte sett sen december, bytt rum (har numera ett stort fint rum med lite halvt utsikt mot katedralen), träffat på en hund som helt ärligt inte ville något annat än att döda mig (som tur var fanns den bakom tredubbla galler) och fått en ny flatmate från Storbritannien (flyttar in imorgon).

En av ledtrådarna i skattjakten. Denna lilla figur sitter på katedralens fasad. Lite märkligt kan man tycka.

Här är den, hunden som ville döda mig och Lydia. Den stod där och lurade och skrämde slag på oss när vi rundade hörnet. Efteråt fortsatte den skälla och vi bara stod och stirrade på den och undrade vad det var för ett ställe den vaktade. (Det fanns en till hund men den verkade inte bry sig). Som ni kan se ser stängslet ut som på ett fängelse med rullad taggtråd på utsidan och insidan och höga murar. I "trädgården" hängde ett djurkranium med rödfärg på och stämningen kändes rätt hotfull. När vi hade diskuterat detta ett tag utan att komma på vad det var för konstigt ställe började vi gå hemåt och ser då att i huset som hör till trädgården ligger en veterinärklinik(!!). Vi fattade ingenting...

Jag och katedralen från andra sidan floden.