tisdag 28 september 2010

Slut på det roliga

Även om lektionerna började förra veckan redan känns det som att det är nu det börjar på riktigt. Vi hade ju vårt informationsmöte förra måndagen och hela förra veckan ägnades i princip åt att pussla ihop ett schema med kurser som inte var för svåra, inte för tråkiga, som inte hade tenta samma dag och som inte hade lektioner samma tid. Detta tog ett ganska bra tag men nu tror jag att jag är klar (efter att ha trott att jag varit klar minst två gånger tidigare, vilken mardröm att göra om detta i vår..). Det är fortfarande två kurser jag inte gått på ännu, men jag tror nog att det ska gå bra.

Senare idag har jag nivåtestet för spanskakursen jag ska gå på universitetet, så vi får väl se hur det går. Kursen kommer att pågå i tre veckor med två timmar varje dag, så detta behövde alltså också pusslas in i schemat... Ikväll blir det i alla fall utgång och inga tankar kommer att gå till scheman eller lektioner!

söndag 26 september 2010

Madrid

Igår åkte jag och två av de jag delar lägenhet med till Madrid. Vi var framme redan strax innan 11 och tog tunnelbanan in till centrum. Där tog vi en promenad och stannade till för att äta en sen frukost. Efter det promenerade vi vidare mot Museo del Prado där vi klarade av den kulturella biten. Efter ett tag var dock gamla tavlor inte så roligt längre så vi lämnade museet. Sedan tog vi en lång promenad i Parque del Retiro som var helt enorm. Men vilken fantastisk park! Det fanns t.o.m. en sjö som man kunde ro runt i. Det gjorde vi dock inte. Efter detta var målet IKEA och när vi kom fram dit insåg vi genast att vi borde ha åkt dit tidigare. I anslutning till IKEA låg nämligen ett jättestort köpcentrum. Det blev dock ingen shopping där utan de två timmarna vi hade på oss tillbringade vi enbart på IKEA. Där vi handlade. Massor. Förutom saker till rummet köpte jag på mig Marabou, Daim, Singoalla, Delicatobollar och Bilar. Jag har även introducerat dessa för de i min lägenhet och allt var mycket uppskattat! Sammanfattningsvis verkar i alla fall Madrid vara en fantastisk stad! Väldigt praktiskt att bo så nära, vi kommer definitivt åka tillbaka :)

Frukost

Utanför Museo del Prado. När vi satt här var det två japaner som väldigt gärna ville fota oss. De tog säkert tre bilder var. De är allt bra märkliga de där japanerna med sina kameror.

Sjön i parken

Vid en av ingångarna till parken

fredag 24 september 2010

En lång dag

Igår var vi ute på partaj igen. Ännu en välkomstfest för Erasmus där det bjöds på ett glas mousserande. Men jag hade tur och kände de som ordnade den här festen så vi fick mer än så gratis :) Gjorde inte av med en enda cent faktiskt! Det blev som vanligt sent och vi var nog hemma vid 5-halv 6 om jag minns rätt. Klockan 12 hade jag lektion så släpade mig iväg till det. Det var dock en väldigt rolig lektion så jag glömde nästan bort att jag egentligen bara ville sova.

Vi träffade också på en australiensisk tjej som vi hängde med resten av dagen. Bl.a. gick vi väldigt långt för att ta oss till ett köpcenter vi hade hört skulle vara bra, men jag blev lite besviken då det inte var så stort som jag hade trott. Hittade inget att köpa heller. Vi orkade inte gå tillbaka utan det fick bli taxi, det är så billigt här! Vi har även varit på busstationen och inhandlat biljetter för tidigt imorgon åker vi till Madrid!

torsdag 23 september 2010

Fiesta de bienvenida

Igår var vi på vår första Erasmusfest (eller andra egentligen, men den förra var så tråkig och vi var inte på humör). Det var proppat med folk så när vi kom vid 1 var det en in en ut men vi kom in ganska fort. Man fick i alla fall sin flagga målad på kinden haha, mycket vackert. För 5€ fick man så mycket öl eller sangria man orkade dricka och shotsen kostade 1€. Billigt!

Det var dock väldigt tungt att gå upp imorse och gå på lektion, trots att jag inte började förrän 11. Jag har inte riktigt valt mina kurser än, men nästa vecka meddelar jag vad jag läser! Det hela beror på lite oklar information från Uppsala, CSN och Salamanca.. Jag hoppas allt blir lite klarare snart. Dessutom är det ett himla pussel att få ihop ett schema som fungerar, jag har hållit på med detta i flera dagar nu...

Jag och Lydia - en av tjejerna jag bor med - på Erasmusfest

En mycket praktisk sak vi hittade i en av basar-affärerna som säljer allt. Det verkar vara en telefon, klocka, lampa och prydnad i ett, helt fantastiskt! Undrar vem som ska få den i julklapp...

tisdag 21 september 2010

Grodan

Någonstans på den här väggen på universitetet finns det en dödskalle med en groda ovanpå. Lyckas man hitta grodan så är det något bra. Jag har hört allt ifrån att man ska klara sina examen, återvända till Salamanca, gifta sig inom ett år eller att det bara betyder tur. Jag hittade efter mycket letande och lite hjälp den där grodan, men tycker att det låter jobbigt att gifta mig inom ett år så jag hoppas att det bara ger tur helt enkelt! Det här med grodan gör i alla fall att alla turistshopar är fyllda med grodor. Gossedjur, t-shirtar, nyckelringar, muggar.. ja alla turistsaker man kan tänka sig, med en groda på.



Det har tydligen inte gått så bra att kommentera på mina inlägg, men nu funkar det så jag förväntar mig massor av kommentarer!

måndag 20 september 2010

Ja vad ska man säga...

Trots tapaskväll igår fösökte jag följa valvakan så mycket jag kunde via Svt Play och blev såklart oerhört besviken på att SD kom in i riksdagen... Förstår inte riktigt vilka som röstar på dem. Kommer ihåg att när jag arbetade med undersökningar via telefon för flera år sedan, innan förra valet, och någon uppgav att de skulle rösta på SD så undrade jag alltid vad de var för några. Då var de ju dock ganska få, till skillnad från nu... Det är riktigt skrämmande att se hur stora de är i Skåne. Sjukt!

Nej nu ska jag ta och bege mig ner på stan, och senare har jag informationsmöte på fakulteten. Får se om jag får någon bra information då, verkar inte som att de andra har fått det på sina direkt..

söndag 19 september 2010

Inflyttad

Äntligen har jag ett hem här :) Känns bra! De två spanska tjejerna som bor här är borta över helgen så har bara hängt lite med italienskan än så länge men hon är trevlig och vi pratar bara spanska. Det känns som att spanskan ändå har förbättrats lite den här veckan med alla telefonsamtal, lägenhetsvisningar etc.

Ikväll är jag medbjuden på tapaskväll med en brasiliansk tjej jag träffade i onsdags och hennes vänner. Roligt att lära känna lite folk. Jag kommer dock att bege mig hem relativt tidigt för att följa valet.. Spännande! Hoppas rätt (inte rött) vinner nu...

lördag 18 september 2010

Lördag

Igår fick vi nycklarna till lägenheten så idag har jag släpat över en resväska dit. Imorgon tar jag resten och flyttar in på riktigt. Hoppas jag kommer trivas!

Ikväll ska vi nog gå ut men planerna är lite oklara än så länge. Vi börjar med tapas i alla fall!

Tänkte att jag skulle visa lite bilder på Salamanca också:

Katedralen är ganska stor

Plaza Mayor

ZARA har lite snyggare lokaler än hemma

Mycket sånt här finns det

fredag 17 september 2010

Hittat lägenhet!

Igår var jag på någon slags välkomstfest med gratis paella och sangria för 1 euro. Det var trevligt, men träffade väl inga superroliga människor där direkt. Verkade som om många som var där var vänner till de som ordnade festen och bara hängde i sina gäng så det var alltså inte bara Erasmus. Där fick jag i alla fall höra att alla de bra lägenheterna är tagna redan och att det bara finns dåliga kvar eftersom jag är så sent ute. Pga dålig information från universitetet kom nämligen alla Erasmus hit den 6e, medan jag som faktiskt tog mig tid att kolla upp saker och ting kom hit den 12e vilket ändå gav mig gott om tid då skolan inte börjar förrän den 20e. I alla fall, jag träffade på en tysk kille som just hade hittat en lägenhet där det fanns två lediga rum kvar så idag ringde jag upp lägenhetsinnehavaren och fick komma på visning, men den lägenheten visade sig vara lika hemsk som alla andra jag sett. Stackars kille, det där var tydligen det bästa han hade hittat för han var så nöjd så.

I vilket fall, imorse, efter att jag som vanligt gått till kontoret som håller i lediga-bostäder-listan gick jag ut för all kolla på telefonkioskerna om där fanns några bra annonser. Vid närmsta telefonkiosk träffade jag på en tjej från Irland, Lydia, som letade ny lägenhet eftersom hon inte trivs i sin nuvarande. Då kommer två stycken spanjorer från någon organisation som sysslar med att ordna aktiviteter för Erasmusstudenter fram och vill hjälpa oss att leta, och tack vare dem hittar vi till slut en lägenhet! Den här lägenheten är inte ens minsta lik någon av de andra renoveringsobjekten/råtthålen jag sett hittills! De två lediga rummen var dock lite små, men det spelar ingen roll. Det känns bara så himla skönt och en sten har lyfts från mina axlar nu när jag slipper oroa mig för det här med boende. Kommer förutom Lydia att bo med två spanska tjejer och en italiensk tjej.

Imorgon ska jag möta Lydia och gå och registrera mig på universitetets spanskakurs och sedan skriva på kontrakt för lägenheten. Bra dag imorgon alltså!

tisdag 14 september 2010

Bostadsletande

Jag har idag fått veta att det inte går att göra något åt vilka kurser jag ska läsa före informationsmötet för Erasmus den 20e september.. Den internationella koordinatorn finns tydligen inte ens på plats den här veckan! Mycket konstigt. Men eftersom allt hittills har varit mycket oklart och långsamt borde jag inte bli förvånad..

Det betyder i alla fall att jag har gott om tid att hitta ett boende. Jag har varit och hämtat en lista på alla rum som finns att hyra just nu och laddat på mobilen, så nu återstår bara att börja ringa.

Staden verkar i alla fall väldigt mysig och fin. Den är inte så stor men känns större än Uppsala. Ganska skönt att lämna Sveriges väder för 25-30 grader och sol också!

söndag 12 september 2010

Framme i Salamanca

I eftermiddags kom jag fram till ett hostal i Salamanca där jag ska tillbringa den närmsta veckan medan jag letar boende och fixar inför terminsstart. Resan började redan kl 04:15 imorse då taxin avgick hemifrån till Arlanda.. Det var riktigt tungt att gå upp då jag bara hade sovit 2 timmar. Jag fick i alla fall sällskap till flygplatsen och det var mycket uppskattat! :) Resan gick bra, lite stress på Arlanda då bagagebanden gick sönder och det slutade med att jag fick springa till flyget. Det gick desto smidigare i Amsterdam. Väl framme i Madrid bestämde jag mig för att slösa pengar på en taxi till busstationen istället för att krångla med olika tunnelbanebyten osv, mycket bra val! Jag åkte sedan världens mest bekväma buss i 2,5 timmar för att komma till Salamanca. Sätena var typ som fåtöljer! Nu sitter jag i mitt rum på hostalet där det finns gratis wifi vilket jag gillar! Rummet är pyttelitet, men rent och fint och eget badrum så jag ska inte klaga :) Sen jag kom fram har jag ägnat mig åt skype och att förbereda inför morgondagen då jag ska bege mig till universitetet för att få ordning på saker och ting. Vi får se hur det går! Godnatt!