fredag 17 december 2010

Nochevieja Universitaria!

Nu har vi alltså firat nyår här i Salamanca. Sjukt roligt! Vi började med middag hemma hos några vänner och strax innan tolvslaget begav vi oss mot Plaza Mayor. De hade byggt upp en scen och delade ut små godispåsar. På tolvslaget åt vi sen 1 godis per klockslag. (Egentligen ska det vara druvor, men på det här nyårsfirandet är det annorlunda).

Hela torget var fullproppat med folk som hade hur roligt som helst trots att det var iskallt. Ett tag efter tolvslaget begav vi oss mot närmsta bar för att tina upp, och sedan gick vi vidare till Posada och sen till Chupitería. Därefter var jag helt slut och begav mig hemåt.

Ni kan se hur det såg ut HÄR. Helt galet.


Min kamera tar inga vidare bra bilder när det är mörkt, men man kan se att det var rätt fullt på Plaza Mayor.

Glada tjejer med Lydias diskreta fantaflaska.



Imorgon klockan 9 går bussen till flygplatsen och imorgon kväll är jag hemma i Sverige igen. Ska bli riktigt skönt att komma hem och bara ta det lugnt ett tag. Efter att vi firat jul ute på Eneboga så åker jag till Japan för att hälsa på Oscar och stannar där i två veckor. Helt okej jullov! Tillbaka i Salamanca den 9 januari och då är det fem tentor som ska skrivas. Tills dess;

God jul och gott nytt år! :)

onsdag 15 december 2010

Klar med det mesta

Jag har idag hållit en 15 minuter lång redovisning på spanska med bara stödord. Jag är mycket stolt över mig själv! Även om jag stod där och pratade världens invandrarspanska så tror jag nog att det framgick vad jag pratade om och det var i alla fall ingen som skrattade! Känns otroligt skönt att ha det gjort!

Imorgon är det stor fest här, Nochevieja Universitaria. Dvs, eftersom alla studenter åker hem och de flesta inte är här på nyår så firar vi nyår innan alla hunnit åka! Gud så smart! Det är tydligen en helt enorm grej och alla barer och klubbar i stan är med på arrangemanget, så drinkbiljetter för 3€ styck har inhandlats i god tid. Det kommer tydligen folk från hela Spanien så jag ser verkligen fram emot det! Synd bara att det är minusgrader på natten numer, eftersom vi alla tusentals ska samlas på Plaza Mayor på tolvslaget...

På tal om Plaza Mayor har jag nu flera gånger fått se julgranen in action och här nedan ser ni ett av alla dess sätt att lysas upp på. Ibland är det bara flaxande fåglar och ibland stjärnor och nästan hela tiden är det små lampor som blinkar över hela granen. Är väldigt glad att jag inte har den utanför mitt fönster.


fredag 10 december 2010

Knytkalas

Igår var vi bjudna på knytkalas hemma hos en italienare. Det fanns mat och sangría i överflöd! Mycket var med italienskt tema och det mesta var supergott. Jag och Lydia tog med oss efterrätt i form av chokladrutor och cheesecake. Vi har redan bestämt att vi ska ha knytkalas här nästa termin, de där resterna som blev över lär de kunna leva på i en vecka! Det var i alla fall en mycket trevlig middag/fest och sedan gick vi vidare till La Chupitería innan vi begav oss till Posada de las Animas som är vanliga torsdagsstället här. Eftersom jag inte hade historialektion imorse kl 10 är detta en av de få torsdagar jag varit ute och vi hade väldigt roligt! Idag har varit mindre rolig. Och ännu mindre roligt är det att jag har en presentation på 10-15 min om fyra dagar... Vi är nämligen bjudna på födelsedagsfest imorgon och den vill jag inte missa!

Mycket mat

Alla som var på middagen. Kvällens värd i mitten. På bilden ser det ut som att det bara var tjejer på middagen men killarna gömmer sig uppenbarligen i bakgrunden och de flesta killar här är riktigt korta så inte så konstigt att de inte syns, haha.

Alessia, jag och en mycket liten tomteluva!

onsdag 8 december 2010

Inte många dagar kvar

Om exakt 10 dagar åker jag hem till Sverige och innan dess är det alldeles för mycket som ska ha hunnits med! Jag börjar minst sagt bli lite stressad! Men det ska nog gå bra... Att skriva på spanska är dock inte det lättaste. I helgen har det varit långledigt, och jag har tillbringat alla dagar med plugg, men inte ens fått hälften så mycket gjort som jag hade önskat... Ikväll blir det dock välbehövlig paus! Jag ska nämligen möta upp en annan svensk tjej jag träffat här och gå och äta tapas.

Något annat som är bra är att det inte längre är iskallt som det var förra veckan när vi nästan hade minusgrader om dagarna. Nu ligger temperaturen runt en 10-12 grader men det regnar tyvärr lite mer än vanligt...

De har satt upp en julgran och andra dekorationer på Plaza Mayor. Enligt vad jag har hört är den mycket vacker när den är upplyst på kvällen/natten, men jag har inte varit ute en enda kväll sen den sattes upp så det har jag tyvärr missat att se...

måndag 29 november 2010

Den senaste tiden

Jag har ju varit väldigt dålig på att uppdatera om vad jag har pysslat med på sistone, men det är ju bara för att vi gör så många roliga saker här!

Förra veckan, tisdag: Irländskt tema på Irish Rover. Det kan ju inte bli annat än bra! Vissa av irländarna började festa redan på eftermiddagen och det var riktigt bra drag senare på kvällen. Jag hade lektion fram till 20 som vanligt på tisdagar men sen klädde vi oss i grönt och firade att Irland håller på att gå under, eller nåt.. haha. Det var i alla fall en riktigt rolig kväll och jag lyckades som vanligt med konststycket att vara i skolan kl 11 dagen efter.

Lydia och jag

Förra veckan, fredag: I fredags så åkte vi iväg på en turism-mässa i Valladolid (en stad ca 1 timme härifrån) ägnad åt turism inom Spanien. Vi har nu posters, kalendrar, kartor och allt man kan tänka sig från hela Spanien. Det fanns även ett litet hörn av mässan där andra länder var representerade så jag passade på att ta en karta över Tokyo också för det kan ju vara bra att ha när jag åker dit.

Salamancas monter på mässan

Helgen: Fredagen blev hemmakväll och lördagen ägnades åt träning, shopping och utgång. Det blev den vanliga rundan och vi började med några goda shots på Daniel's och sedan fortsatte vi till Paniagua där någon hade med sig en markeringspenna så alla skrev på väggarna och hade sig. Det är väldigt roligt att skriva på väggarna kan jag meddela. Jag har ju lärt mig en hel del djur på italienska (italienarna har mycket roligt åt detta faktum) så skrev och ritade några av dem, bl.a. Det roligaste var när jag skrev något på svenska och jag hör "svensk?!" bakom mig. Det var en fransk kille som bott i Göteborg två år och därför kunde svenska. Roligt att få prata svenska i alla fall, det händer inte alltför ofta. Kvällen avslutades som vanligt på Kandhavia.

Lydia och jag på Paniagua

Haj

Den här veckan, tisdag: Två av de italienska killarna vi känner hade ordnat med middag på en restaurang och bjudit in ca 45 andra Erasmusstudenter. Mycket uppskattat! Det fanns mat och vin i överflöd (tyvärr bara rött vin) och vi hade väldigt trevligt! Efter det begav vi oss till Irish Rover som vanligt på tisdagar och det var brittiskt tema (även denna gång färganpassad outfit: röd klänning, blå naglar och vit blomma i håret). Mycket rolig kväll och faktiskt min sista tisdagsutgång den här terminen! Nu på tisdag är det nämligen inget eftersom vi har långhelg, vilket är lika bra eftersom jag måste plugga ändå, och den 14e är det jultema där men jag har min första och enda presentation kl 11 den 15e så känns inte som att jag kommer gå ut då... Och sen åker jag ju hem den 18e.

Jag och Alessia på middagen

I övrigt har jag även tillbringat lite tid i köket den senaste veckan, resultatet ser ni nedan :)

Väldigt uppskattade av alla som provat dem, både kanel- och vaniljbullar. Tack mamma för pärlsockret och vaniljsockret!

Vi hittade sushisaker i mataffären och var ju bara tvungna att prova, och det blev sjukt gott!

måndag 22 november 2010

Inget roligt inlägg om helgen

Den här helgen har nog varit den tråkigaste hittills och det finns inte en enda rolig bild att lägga in från helgen som gått. Vi har nämligen haft plugghelg, eller försökt i all fall. Vi har varken gått ut eller varit och shoppat utan mest varit hemma och försökt plugga, med tillhörande pauser. (Vi har mest haft pauser).

Ikväll blir det inte roligare heller. Jag och två brittiska tjejer som läser samma historiakurs som jag ska titta på historiska dokumentärer om gamla spanska kungar och drottningar... Vilken filmkväll!

Imorgon är det dock irländsk fest på Irish Rover vilket jag ser mycket fram emot!

torsdag 18 november 2010

Kurslitteratur

All min kurslitteratur för den här terminen är nu inhandlad. Det är bara två kurser som tillämpar det här med kurslitteratur, vilket innebar två böcker och totalt runt 240 kr. Helt okej! Den ena är 750 sidor lång (kul...) och den andra känns mest bara flummig.

onsdag 17 november 2010

Bara en månad kvar

Igår bestämde jag mig för att boka om min hemresa så jag åker den 18e december istället för den 22a dec. Jag kommer missa fyra dagar i skolan men jag hoppas att det inte kommer sägas avgörande saker inför tentorna dessa dagar. Jag kände att jag ville få lite mer tid hemma i Sverige eftersom jag åker till Japan redan den 26e dec.

I vilket fall slog det mig nu att det bara är 1 månad kvar av terminen! Innan den är slut ska jag ha läst två böcker i olika kurser (varav en är slut på förlaget och inte kommer tillverkas mer och inte heller går att få tag på någonstans... får se hur jag löser detta), skriva en geografiuppsats på 25-30 sidor (får dock innehålla bilder) och skriva kritiska kommentarer till 4 historiska filmer. Jag börjar bli lite stressad!

Till Anna

Igår när jag var och handlade hittade jag dessa. Anna, tänk om ostbågepåsarna var såhär fina hemma!

Geografiutflykt och utgång

I fredags-lördags var vi på den tredje och sista geografiutflykten. Denna gång till provinsen Leon, som ligger relativt nära. Det var mycket kallare där än här i Salamanca och vi fick se snö! Så fort vi stannade någonstans där det fanns snö blev det snöbollskrig. Jag och Lydia deltog dock ej men spanjorerna var lite väl entusiastiska och inte ens lärarna kom undan. Vi såg som vanligt fina vyer, men det var lite väl många stopp på denna resa. Vi lämnade Salamanca 8:00 på fredagen och kom inte till hotellet förrän 21:00. Efter att ha handlat lite att äta gick vi till hotellet och tog det lugnt hela kvällen. Dagen var det återigen besök på diverse ställen och vid 21 var vi tillbaka i Salamanca. Vi bestämde oss för att gå ut och hade en rolig kväll som vanligt. Vad som inte var roligt var att jag halkade på de blöta och snea trappstegen på Paniagua och fick hela min enlitersdrink över mig. Men men, det är sånt som händer! Kvällen avslutades på Kandavia, och jag promenerade sedan hem i ösregn. Tur att man bara bor 2 minuter från uteställena då.

Fina berg

Några av de som var med på resan

Jag och ännu en fin vy

Las Médulas - de har utvunnit guld här för länge sedan genom att urholka berget med vatten. Därför ser det ut som det gör och det var väldigt vackert!

Hemma i Salamanca och utgång. Gjorde misstaget att gå till frisören här och därför ser mitt hår ut som det gör. Aldrig mer gå till frisören i Spanien.

tisdag 9 november 2010

Kastanjer

Dessa har vi just stått och knaprat i oss i köket. Helt klart en av de bästa sakerna med hösten!


måndag 8 november 2010

Ännu en helg i Salamanca

Tiden bara rusar iväg känns det som! Jag är väldigt glad att jag inte bara ska vara här en termin utan att jag efter mitt jullov får ännu en termin av roligheter.

I vilket fall har vi haft en rolig helg som vanligt. Fredagen blev lugn hemmakväll medan lördagen blev utgång. Vi var först hemma hos vår belgiska vän Annelies på förfest och därefter gick vi till en av alla otaliga chupiterías. Det är shotbarer med alla shots man kan tänka sig och de kostar mellan 75 cent och kanske 1.50€. Billigt med andra ord! Man kan också köpa literglas med "drinkar", t.ex. vodka-fanta citron (där de går efter principen hälften-hälften...). En sådan per kväll räcker långt. Vi stannade där ett tag och begav oss sedan till klubben Dolce Vita. Där var det dock lite segt så vi gick vidare till Paniagua där vi träffade på flera vi kände. Vi blev kvar hela natten för det var så roligt. Musiken var toppen! (Precis som när jag var 18 och hängde på Baba Sonic, minnen!). Vid halv 5 stängde de och vi hade tänkt gå till Kandavia men när vi såg kön ångrade vi oss och gick istället till närmsta 24hour shop och köpte godsaker att ta med hem. Rolig kväll!

Söndagen blev pga lördagen mycket seg. Jag vaknade kl 15... På kvällen kollade vi på Snabba Cash och den gillades av båda mina två lägenhetskompisar. Det var den första svenska filmen de såg men det gick bra med textning.

Paniagua. Hela nedervåningen är tapetserad med bilder och på övervåningen är väggarna och taket helt nerklottrade med allt möjligt, mest namn. Vi har dock inte klottrat dit nåt än men det kommer!

lördag 6 november 2010

Solsken

Något som har slagit mig här i Salamanca är att det nästan alltid är soligt! Det har regnat kanske 3 ggr sedan jag kom hit i mitten på september. Det är ofta det står på väderleksrapporten att det ska komma lite regn men så är det klarblå himmel och sol istället. Det gillas! Även om det inte är så varmt längre så känns det i alla fall bättre än en grå och regnig höst. De senaste dagarna har det dessutom varit nästan 20 grader så man har fått lämna jackan hemma. Nu återstår bara att hoppas på att vintern inte blir för kall...

Nu ska vi ut i solskenet och shoppa. Jag måste nämligen få lite belöning för att jag gått med i ett gym. Ni läste rätt! Jag har t.o.m. varit och tränat idag. Det trodde jag aldrig.

Portugal och Halloween

Jag vet att jag har varit lite dålig på att uppdatera om vad som händer här, men som sagt, bättre sent än aldrig!

Förra helgen begav vi oss i alla fall till Portugal med en resa ordnad av samma organisation som ordnade resan till Barcelona. Vi började med att ta oss till staden Coimbra där vi tillbringade första natten. Tyvärr var denna stad en stor besvikelse då den i princip verkade vara folktom och det inte fanns några roliga uteställen. Vi gick först till en bar som skulle vara den mest kända Erasmusbaren enligt uppgift. Det var ingen där när vi kom. En fredagkväll. Det tycker jag säger allt om den där tråkiga staden. Jag såg till att få en relativt tidig kväll och sov ut ordentligt på hotellrummet (som dock var över förväntan!)

Andra dagen bar det av mot Lissabon och väl framme där konstaterade vi att hostalet hade vissa brister men att det fick funka. Vi skulle nästan genast iväg på en middag med 350 andra Erasmus från olika delar av Portugal och Spanien. Det började segt men blev en bra kväll trots allt! Det blev riktig studentskivastämning vilket till en början kändes lite jobbigt men eftersom det var fri bar blev det uthärdligt efter ett tag.. :) Sedan gick vi vidare till en klubb som var helt okej!

Tredje dagen var det guidad tur i Lissabon. Vi såg diverse olika saker, bl.a. var vi uppe på en kulle och såg en gammal ruin och från kullen hade man dessutom utsikt över hela Lissabon, mycket vackert! På kvällen var det dags för Halloweenfest och jag och Lydia var mer än missnöjda med våra outfits men har man tidsbrist så har man. Vi får satsa på något bättre till karnivalen i vår! Vi började i alla fall kvällen med att gå till massa småbarer i Barrio Alto och fortsatte sedan till en klubb som hette Gossip. Det blev ännu en lyckad kväll men trots detta kom vi upp och var ute ur hostalet kl 10:15 dagen efter. På hemvägen besökte vi staden Fatima som tydligen är väldigt känd bland katoliker. Det var fint men lite obehagligt religiöst där.

Sammanfattningsvis en lyckad resa men måste nog säga att Barcelona var bättre!


Utsikt över Coimbra från hotellrummets balkong

Alla som var med på resan (nästan) första kvällen i Coimbra

Tjejgänget i ruinen i Lissabon

Uppe på kullen. Det var sjukt blåsigt!!

Klubben vi gick till första kvällen i Lissabon

Eleanor, jag och Michelle på Halloweenfest. De flesta hottade upp sina outfits med fejkblod men eftersom det upptäcktes att detta var mycket svårt att avlägsna avstod jag!

Och där tog kvällen slut

fredag 29 oktober 2010

Snart helg

Jag håller just nu på och packar inför vår resa till Portugal. Det kommer bli så otroligt roligt! Den här gången känner vi flera av dem som åker innan också så det är mer ett gäng som åker. Förra gången var det ju bara Lydia och jag, men sen lärde vi ju känna massa folk i Barcelona. Packningen går i vilket fall ganska segt för vi har just provat våra Halloween-outfits och skrattat i säkert en timme. Vi ser hemska ut allihopa och tyvärr kommer det säkert taggas bilder på Facebook så alla får se så småningom... Pga tidsbrist blev vi tvugna att ta det som fanns och ja... Det blev som det blev.

Idag var vi på middag hos några erasmus som bor två våningar under oss. De bjöd på pasta och vi hade med kladdkaka till efterrätt. Den var mycket uppskattad!

Eftersom det är tråkigt med inlägg utan bilder bjuder jag här på en bild från i tisdags när det var italiensk fest på Irish Rover. Att jag lyckades gå på lektion kl 11 dagen efter denna fest är ett mirakel. Nästa termin ska jag se till att jag har sovmorgon på onsdagar!!

tisdag 26 oktober 2010

Inskriven!

Efter 1,5 månader är jag äntligen inskriven vid fakulteten här! Allt tar ju sin lilla tid i Spanien, men det här känns lite extremt. Jag har i alla fall fått en mailadress och ett studentkort och kan nu komma åt all information om mina studier (på motsvarande Studentportalen) som jag inte kunnat få tag på hittills.

Ikväll blir det italiensk fest på vanliga Erasmusbaren. Vår lägenhetskompis är ju italiensk så det måste vi ju bara gå på. Sen blir det vila fram till Portugal..

fredag 22 oktober 2010

Fiesta escandinava m.m.

Så har det gått nästan en vecka till här i Spanien. Det var riktigt kallt några dagar så vi var oroliga att vintern kommit med idag var det runt 20 grader igen, toppen! Dock fortfarande långt ifrån de 35 grader det var när jag kom hit i september.. Jag hoppas att våren kommer tidigt hit!

En annan mycket bra sak är att spanskakursen är över! Denna otroligt tråkiga kurs som tagit 2 timmar av min tid varje dag i tre veckor. Jag fick 9,5 av 10 i betyg så det får jag väl vara nöjd med. Slapp göra tentan eftersom vi var på utflykt med geografin och fick istället skriva en kort uppsats.

Det har annars inte hänt så mycket sen sist. I tisdags var det Skandinavisk fest på en av Erasmus-barerna. Det var ABBA och vikingahjälmar och helt enkelt väldigt svenskt. Träffade dock bara på två andra svenskar. Jag fattar inte var alla gömmer sig! Vi hade lite förfest med de brittiska tjejerna och det blev en lyckad kväll. Jag har tack och lov inga bilder från kvällen.

Vi har också sett till att boka upp oss för nästa helg som är en långhelg! Det blir Portugal (Coimbra och Lissabon) med 50 andra Erasmus-studenter. Ska bli så kul och vi är riktigt taggade! På söndagen blir det Halloween-fest så det gäller att hitta någon bra utklädnad.. Jag har ingen aning än så länge.

måndag 18 oktober 2010

Mina kurser

Kom på att jag inte berättat vilka kurser jag läser. Åkte ju med Historiska i Uppsala trots att jag aldrig läst historia, men för mig var det viktigare att få åka och de bad mig inte ens skriva en ansökan :) Den här terminen läser jag alla mina kurser inom Historiska-Geografiska här i Salamanca men nästa termin blir det nog några utanför. Här är i alla fall de jag läser nu:

Geografía del turismo - Helt okej ganska rolig kurs. Vi är kanske femton personer i klassen varav en är spanjor och resten utbytesstudenter. Läraren är bra och vi får ju åka på två utflykter.
Historia moderna de España - Tänkte att när jag nu är i Spanien borde jag väl läsa lite spansk historia. I klassen är vi kanske hälften Erasmus och hälften spanjorer. Verkar helt okej.
Historia de la música española - Även i denna klass massor av Erasmus. Vi får lyssna på lite musikisnuttar och kursen verkar inte svår. Alla Eramus får välja att antingen skriva ett arbete eller göra tentan.
Historia del cine español - Spansk filmhistoria. Vi får titta på film kanske hälften av lektionerna. Helt okej! Hittills har det dock bara varit spanska stumfilmer..
Etnología - Den största klassen, vi är kanske 70 personer. Det handlar mest om att skriva av lärarens powerpoint i en rasande fart. Men kursen verkar intressant!

Inte så jättespännande kurser kanske, men som sagt var det ett riktigt helvete att göra schemat. Jag är glad att det är många Erasmus i alla mina klasser, eftersom lärarna då är lite mer förstående till att man kanske inte pratar eller skriver perfekt spanska.

Jag tänkte också bjuda på en bild från igår när jag och några andra var på den italienska restaurangen och åt middag igen. Helt otroligt god pizza (och pasta)! Det blir nog tradition det här.

Montaña Palentina

I helgen har jag varit på utflykt med min geografía del turismo-klass. Vi åkte tidigt i fredags morse tillsammans med tre andra geografiklasser till Montaña Palentina som ligger c:a 2,5 timmar norr om Salamanca. Vi fick först en rundvisning i en liten by som var väldigt söt. Därefter besökte vi en fabrik där de tillverkade kyrkklockor och sedan en bondgård med mjölkkor. Lunch åts i den minsta by jag sett där det fanns två restauranger, varav den ena inte hade mat för mer än 3 personer, så det fick bli den andra. På eftermiddagen tvingades vi att vandra i bergen i 3 timmar för att titta på ett vattenfall. På kvällen åt vi middag på hostalet, ingen höjdare. Därefter gick vi med spanjorerna till den lokala baren, men på grund av extrem trötthet tvingades vi återvända till hostalet vid 12. Spanjorerna hade tydligen festat vidare till 4-tiden och många var bakis dagen efter. Hur de lyckades med detta i en by med endast två trista barer är för mig obegripligt.

Dag två började med ett besök i en gammal kolgruva och sen en guidad tur på det lokala gruvmuséet. Därefter skulle vi åka till en park där de har bisonoxar. Vi fick gå i säkert 45 min för att komma till astället där bisonoxarna uppehöll sig, men inte en enda bisonoxe i sikte så efter att ha väntat ett tag gick vi tillbaka till bussen. Vi blev sedan skjutsade till en restaurang där vi serverades typisk mat från trakten. En helt okej soppa och sedan en blandning av kikärtor och någon annan grönsak. Därefter placerades det vidrigaste jag någonsin sett framför oss. Det var typ alla delar av en gris som man i normala fall aldrig skulle äta. Jag tänker inte lägga upp någon bild på den äckliga maten för jag vill inte förstöra min blogg, men kan berätta att det bl.a. var kuber av rent grisfett och typ grisfötter eller nåt annat äckligt med hår kvar på. Knappt någon åt något. Efter denna fasansfulla måltid fick vi överraskningen att vi skulle hoppa över den sista aktiviteten och istället åka hem, vilket möttes av jubel.

Väl hemma i Salamanca bestämdes det att vi skulle gå ut och det blev en skojig utekväll som vanligt med några av våra nya vänner från Barcelona-resan. Vi hann besöka fyra olika ställen + en stopp då en av italienarna ville ha kebab, innan jag kom hem vid 6.

Vandring i bergen - jag och Sophie

Muu

45 minuters promenad en väg för att se detta

Såhär tillbringades större delen av söndagen. Kinesiskorna som var med på resan gjorde denna pose på varje bild de tog. Det gjorde inte jag. Sköldpaddan i bakgrunden vann jag på Parque Warner, jag har alltså inte tagit med mig den från Sverige.

torsdag 14 oktober 2010

Barcelona!

Jag vet att jag har uppdaterat dåligt, men bättre sent än aldrig :)

Förra helgen åkte vi ju till Barcelona, och vilken tur att vi bestämde oss för det för det blev riktigt lyckat! Vi åkte kl 12 på natten och efter att ha blivit väckta ett antal gånger eftersom bussen tog paus så var vi framme. Vi började med att checka in på hostalet och därefter lite sightseeing med guide. Efter det hade vi inte mycket tid på oss att göra oss iordning innan det var dags för utgång på kvällen. Det blev förfest i en av lägenheterna och sen begav vi oss till en bar och därefter en stor nattklubb i närheten av stranden. Tyvärr började det ösregna när vi skulle hem och jag hade inget paraply, och trots att vi tog taxi var jag lika blöt som om jag hade tagit en dusch med kläderna på.

Dagen efter var det lite sovmorgon och därefter begav vi oss till Salvador Dalí-muséet som låg c:a 1,5 timmar från Barcelona. Det var roligt att se, men kändes lite drygt att åka buss så långt. På kvällen var det utgång igen. Först en bar där det fanns karaoke och halvbilliga drinkar och sedan en klubb som var helt okej. Rolig kväll igen!

Tredje och sista hela dagen i Barcelona var ingen vilodag det heller. Vi åkte till en bodega där de tillverkar cava, Freixenet, där vi fick en guidad tur nere i underjorden och sedan fick smaka på cava. Lydia och jag shoppade sedan loss i butiken. Kommer ha riktigt svårt att vänja mig vid svenska priser på alkohol när jag kommer tillbaka... På kvällen gick vi till en superhäftig shotbar. Det fanns flera hundra olika shots och ingen var bara en vanlig shot utan de flesta innebar att det eldades på baren etc. Riktigt goda var de också! Därefter var vi tyvärr tvugna att promenera i ösregn till klubben vi skulle till, vilket dödade feststämningen lite. När vi kom fram var vi inte heller så imponerade av den. Det var svenska priser i baren vilket inte var uppskattat! Vi gjorde dock det bästa av situationen och hade rätt roligt ändå.

Ingen av kvällarna gick jag och la mig tidigare än halv 5 så på bussen tillbaka dagen efter var vi alla helt slut. Det hindrade dock inte mig och Lydia och några andra att gå ut när vi kom tillbaka till Salamanca och vi hade en riktigt rolig utekväll! Jag förstår inte riktigt hur jag överlevde den här helgen men roligt var det i alla fall :)

Sagrada familia

En av barerna

Jag och brittiskorna

Freixenet - vår nya favoritcava!

fredag 8 oktober 2010

Spontanresa i helgen

Igår satt Lydia och jag hela kvällen och försökte planera vad vi skulle göra i helgen. Det är nämligen långhelg då det är ledigt på tisdag och måndag blir lite halvt en klämdag. Har en lektion, men det är bara spanskan och den skippar jag mer än gärna. Lär mig ingenting nytt där ändå, och det tror jag inte att någon annan i klassen gör heller. Hur som helst, vi hade först tänkt oss Lissabon men tåget dit var fullt och vi orkade inte sitta på en buss i 11 timmar. Då dök det lägligt upp att två stycken på den organiserade resan till Barcelona i helgen hade avbokat och sålde sina biljetter billigare än ursprungspriset, så idag köpte vi deras biljetter och ikväll kl 12 går bussen. Jag hoppas verkligen att jag kommer kunna sova något... Ska bli roligt att se Barcelona i alla fall!

torsdag 7 oktober 2010

Börjar bli lite uttjatat

Jag var ju i Cádiz när Spanien vann fotbolls-VM. Alla spanjorer var huuur stolta som helst och flera veckor efteråt kunde man höra folk gå runt på gatan och sjunga "Yo soy español español español". Överallt såldes det saker som det stod "campeones del mundo" på. När jag kom hit till Salamanca konstaterade jag att dessa saker fortfarande finns i överflöd i affärerna. Och idag och imorgon är det ett stort jippo på Plaza Mayor. Prispokalen är nämligen på besök! Spanien spelar match mot Litauen eller nåt imorgon här i Salamanca och av denna anledning har vi alltså finbesök. Jag gick förbi på väg hem från skolan och såg den längsta kön jag någonsin sett för att få fota sig tillsammans med pokalen. Helt galet!

Plaza Mayor

Prispokalen

Vardag

Jag har just varit med mina lägenhetskompisar och ätit middag på en spansk restaurang. Jag försöker verkligen gilla den spanska maten men den är inte mycket att hurra för alltså. Eller jag gillar gazpacho, men sen är det mest bara kött med pommes frites.. Maten var i alla fall prisvärd så det är ju alltid något!

I övrigt håller vi på och planerar helgen. Det är lov på tisdag så de flesta skippar måndagen också, både lärare och elever, så vi ska försöka hitta på något skoj. Vi hade tänkt åka till Barcelona men det står kraftigt regn på alla vädersidor så det känns inte så lockande.. Kanske blir Madrid igen, tredje helgen i rad i så fall!

Dagens bästa var i alla fall när läraren i spansk musikhistoria spelade upp "Barbie girl" på hög volym. Ganska otippat! Vissa lärare är roligare än andra helt enkelt.

måndag 4 oktober 2010

Senaste dagarna

I lördags åkte vi med flera andra Erasmus-studenter till Warner Brothers amusement park. Den ligger strax utanför Madrid så det blev ca 3 timmars bussresa dit. Väl framme var det bara att börja åka diverse saker och jag konstaterade snabbt att allt verkade antingen väldigt barnsligt eller skitfarligt. Det fanns också de åkattraktioner där man klev av helt blöt, men det kändes inte som någon höjdare för min del, men några av de andra provade. Vi hade en himla tur med vädret och det var säkert runt 30 i skuggan. Vi hade i alla fall en riktigt trevlig dag och på kvällen gick bussen tillbaka mot Salamanca.

Söndagen tillbringades i soffan framför tvn. Som tur är var jag tillräckligt frisk att orka gå till skolan i måndags och idag har det varit helt okej. Fortfarande sjuk dock. Det är i alla fall anledningen till dålig uppdatering plus att jag faktiskt skrivit ett inlägg förut som det blev error när jag försökte publicera vilket resulterade i att jag inte orkade mer.

Igår var vi och åt middag på en fantastisk italiensk restaurang. Maten var hur god som helst så dit går vi garanterat tillbaka!

Idag har vi bara ätit popcorn och tittat på senaste Desperate Housewives. Ingen tisdagsutgång den här veckan alltså.

Här är i alla fall några bilder från i lördags:

Ingången

Den enda bergochdalbanan som var i trä och där man slapp åka uppochned. Verkade rätt ofarligt tyckte vi och testade. Vi ångrade oss rejält då vi efter bara några meter i den kilometerlånga banan insåg att vagnen typ studsade på spåret. Man blev så omskakad att vi alla hade huvudvärk efteråt. Senare åkte vi Batman-banan där man åkte volter och allt möjligt, och det var rena sandlådan i jämförelse med den vidriga träbanan.

En av de åkattraktioner där man blev översköljd av vatten. Som man förstår av bilden var de som åkte inte direkt så torra efteråt...

Jag och den där höga saken...

...och med en riktig snygging

fredag 1 oktober 2010

Helg

Till att börja med blev jag tvungen att ändra mitt schema igen, en kurs var helt enkelt inte min grej så nu får vi se om det blir bättre.

Spanskakursen är sjukt tråkig. Den känns alldeles för enkel, trots att jag är i högsta nivån. Vi gör saker som jag gjorde i Valencia på skolan där och det säger en del. När jag kom hem därifrån var jag ju ingen stjärna på spanska direkt. Men men, det är roligt att träffa lite fler av Erasmusstudenterna. Måste på tal om detta säga att jag är riktigt besviken på universitetet här som inte har ordnat en enda välkomstsak för oss!

För att lägga till ännu en trist grej har jag blivit sjuk! Imorgon blir det dock utflykt igen, så jag hoppas jag mår bättre efter lite sömn! :)

Haha, jag låter visst lite pessimistisk, men det är jag inte! Utöver detta är allt toppen!

tisdag 28 september 2010

Slut på det roliga

Även om lektionerna började förra veckan redan känns det som att det är nu det börjar på riktigt. Vi hade ju vårt informationsmöte förra måndagen och hela förra veckan ägnades i princip åt att pussla ihop ett schema med kurser som inte var för svåra, inte för tråkiga, som inte hade tenta samma dag och som inte hade lektioner samma tid. Detta tog ett ganska bra tag men nu tror jag att jag är klar (efter att ha trott att jag varit klar minst två gånger tidigare, vilken mardröm att göra om detta i vår..). Det är fortfarande två kurser jag inte gått på ännu, men jag tror nog att det ska gå bra.

Senare idag har jag nivåtestet för spanskakursen jag ska gå på universitetet, så vi får väl se hur det går. Kursen kommer att pågå i tre veckor med två timmar varje dag, så detta behövde alltså också pusslas in i schemat... Ikväll blir det i alla fall utgång och inga tankar kommer att gå till scheman eller lektioner!

söndag 26 september 2010

Madrid

Igår åkte jag och två av de jag delar lägenhet med till Madrid. Vi var framme redan strax innan 11 och tog tunnelbanan in till centrum. Där tog vi en promenad och stannade till för att äta en sen frukost. Efter det promenerade vi vidare mot Museo del Prado där vi klarade av den kulturella biten. Efter ett tag var dock gamla tavlor inte så roligt längre så vi lämnade museet. Sedan tog vi en lång promenad i Parque del Retiro som var helt enorm. Men vilken fantastisk park! Det fanns t.o.m. en sjö som man kunde ro runt i. Det gjorde vi dock inte. Efter detta var målet IKEA och när vi kom fram dit insåg vi genast att vi borde ha åkt dit tidigare. I anslutning till IKEA låg nämligen ett jättestort köpcentrum. Det blev dock ingen shopping där utan de två timmarna vi hade på oss tillbringade vi enbart på IKEA. Där vi handlade. Massor. Förutom saker till rummet köpte jag på mig Marabou, Daim, Singoalla, Delicatobollar och Bilar. Jag har även introducerat dessa för de i min lägenhet och allt var mycket uppskattat! Sammanfattningsvis verkar i alla fall Madrid vara en fantastisk stad! Väldigt praktiskt att bo så nära, vi kommer definitivt åka tillbaka :)

Frukost

Utanför Museo del Prado. När vi satt här var det två japaner som väldigt gärna ville fota oss. De tog säkert tre bilder var. De är allt bra märkliga de där japanerna med sina kameror.

Sjön i parken

Vid en av ingångarna till parken